Trainen voor de Marathon

Welke schoenen draag je tijdens de Marathon?

De schoen waar je je het meest comfortabel in voelt en die technisch nog van goede kwaliteit is. Om de juiste schoenen te kiezen moet je rekening houden met een aantal aspecten. 

marathonschoenen

Hoe kies je de juiste schoen voorafgaand aan de marathon?

Het kiezen van een geschikte hardloopschoen is essentieel voor het goed volbrengen van de marathon. Om tot de juiste schoen  te komen, kan je het beste naar een hardloopspeciaalzaak gaan zoals Runnersworld. Er zijn in de essentie 3 soorten schoenen voor hardlopers.

Pronatie is de stand van de voet tijdens  de afwikkeling bij  het grondcontact.

overpronatie onderpronatie hardlopen

Bij neutrale pronatie komt je voet ''recht'' neer. Bij onderpronatie komt je voet op de ''zijkant'' neer en bij overpronatie kotm je voet bij de ''binnenkant'' neer. Dit hangt sterk per persoon af. De meeste mensen hebben een neutrale pronatie. De groep die daarna komt heeft overpronatie. Slechts een klein deel van de hardlopers onderproneert. 

Om blessures te voorkomen is het belangrijk dat je je goed laat adviseren welke schoen het beste bij jou voetafwikkeling past. Door het doen van een korte looptest met video opname in slowmotion is vaak overduidelijk te zien wat het beste bij jou past.

Verder zaken om rekening mee te houden:

  1. Je gewicht. Ben je een wat zwaardere loper, worden vaak iets stevigere schoenen geadviseerd.
  2. De breedte van je voet. 
  3. Zweet afvoer. Heb je veel last van zwetende voeten, is het aan te raden goed ademende schoenen met ''mesh'' aan de zijkant te kopen, hierdoor wordt het zweet snel afgevoerd. Dit voorkomt ook blaren.
  4. Demping. Hoe hoger de demping hoe beter voor je benen (lees blessures voorkomen) het nadeel van teveel demping is dat de demping licht afremt.
  5. En natuurlijk wat het lekkerst zit. Hoe meer de schoen voelt als een tweede huis, hoe lekkerder de schoen zal lopen.

Conclusie bij marathonschoenen kopen:

Laat je goed adviseren bij een hardloopspeciaalzaak. Geef duidelijk aan dat je een marathon gaat lopen. En zorg ervoor dat ze een video van je voetafwikkeling maken. Ben je eenmaal tevreden over een schoen? Dan kan je hem ook gewoon op internet bestellen.

Hoe lang kunnen je hardloopschoenen mee?

Hardloopschoenen moeten tussen de 1000-1500 kilometer mee kunnen. Als je tussen de 20-30 km per week gemiddeld loopt, moet je dus elk jaar nieuwe schoenen kopen. Geadviseerd wordt om meerdere schoenen naast elkaar te dragen, op deze manier gaan je voeten wennen aan verschillende omstandigheden wat de microvezels in je voeten uiteindelijk weerbaarder maken.

Hoe kan je dat zien dat je hardloopschoenen versleten zijn?

Door naar de zolen van je schoenen te kijken. Zie je bepaalde slijtage plekken? Dan zijn dat de plekken die je het mees gebruikt/ waar je het meest mee afzet. Hierdoor kan je vaak ook goed zien wat voor proneerder je bent. 

Is de zool helemaal versleten op specifieke plekken? Zie je een andere kleur er door heen komen? Dan is het tijd voor nieuwe schoenen.

Als je de 1000-1500 kilometer regel aanhoudt, dan kan je dat meestal in de hardloopapp die je gebruikt bijhouden. Ook als je meerdere paren tegelijkertijd gebruikt. 

Waar hou je rekening mee op de wedstrijddag?

De schoenen die je draagt tijdens de marathon moeten al meerdere 10-tallen kilometers zijn ingelopen. Nieuwe schoenen aantrekken op de wedstrijddag is uit den boze. Deze zijn nog niet ingelopen en daardoor is de kans op blaren bijna 100%.

De beste schoenen tips voor de wedstrijddag:

  1. Kies je lievelingsmarathonschoenen, bij voorkeur schoenen die ademend zijn zodat zweet snel afgevoerd kan worden, dat verkleint de kans op blaren.
  2. Strik je veters. Je wil niet tijdens de maratohn je veter hoeven strikken. Beginnersfout nummer 1. Doe daarom altijd een stevige dubbele knoop. Doe je schoenen strak, maar zeker niet te strak. Oefen hiermee tijdens de trainingen wat je het lekkerst vind zitten.
  3. Kies je beste marathonsokken uit, gemaakt van ademende stoffen als polyester of polyamide (geen katoen, dat drijft het zweet niet af en daardoor krijg je blaren)
  4. Probeer je schoenen droog te houden. Soms komt het voor bij een waterstop dat iemand (per ongeluk) een lading water over je schoen gooit. Pas hiervoor op. Als je dan nog 37 kilometer moet.. Het droogt dan nog slecht en vergroot de kans op blaren enorm. 

Heel veel succes, keep running!

'' de Marathon is een hel en doet pijn, veel pijn maar het  is de ultieme hardloopervaring. Dit ga ik zeker nog een x doen''  de auteur

Over deze site:

Alles voor je op een rijtje:

marathon trainings schema voor beginnersgratis marathon schema omdat