Trainen voor de Marathon

De Marathon, de ultieme loopafstand

Een korte geschiedenis van de Marathon

Het beroemde verhaal van de eerste Marathon stamt uit 490 voor Christus. Een Griekse soldaat zou van Marathon naar Athene zijn gerend om de overwinning van de Atheners bekent te maken.Volgens de geschiedenis had deze eerste ‘Marathon’een dodelijke afloop, de laatste woorden van de soldaat zouden zijn geweest: ‘’Verheug u, wij hebben gewonnen’’.

De officiele afstand van 42, 195 km is voor het eerst officieel gelopen tijdens de derde Olympische Spelen in Londen in 1908. Dit werd vast gesteld om organisatorische redenen, deze afstand kwam redelijk overeen met het klassieke verhaal en de finisch kwam bij deze afstand precies uit voor de koninklijke tribune in het White City Stadium. De officiele afstand was geboren, al was het pas écht officieel 12 jaar later..

De Marathon volbrengen/ uitlopen

Als je de Marathon uitloopt verdient dit al een zeer groot compliment. Maar natuurlijk wil je het liefst voor een mooie tijd gaan. Bedenk ruim van te voren wat je streeftijd is en werk hier langzaam naar toe. Als stelregel kan je nemen je halve Marathon tijd keer twee plus 10%. Is je halve Marathon tijd 2.00:00 dan zou je kunnen zeggen dat 4.24:00 een realistische tijd zou zijn. Vooral de eerste keer is uitlopen belangrijker dan de tijd. Edwin van der Sar liep de Marathon in 4 uur en 19 minuten!

Een gezonde ambitie is natuurlijk goed, maar het zou jammer zijn als je na 35 kilometer er achter komt dat het lichaam niet meer wil. En dat gaat gebeuren! Indien je niet gericht traint voor ene bepaalde tijd en tijdens de wedstrijd dag sneller gaat lopen dan zegt je lichaam op een gegeven moment STOP. 42 kilometer is te ver om de laatste paar kilometer ’op karakter’ uit te lopen. Anyway, het devies is hoe gerichter je traint, hoe groter de kans op succes!

Waar moet je beginnen?

Als basis voor het lopen van een Marathon moet je tenminste een halve Marathon uit kunnen lopen. Als je een halve Marathon (bij voorkeur in wedstrijd vorm) uit kunt lopen, dan heb je minimaal 16 weken nodig voordat je de Marathon kunt volbrengen. Wel gezegd, hierbij in acht nemende dat een half jaar tot een jaar een hele normale periode is om je voor te bereiden. 42,195 meter is echt heel ver hardlopen!

Plan op basis van bovenstaande gegevens wanneer je je Marathon wil gaan lopen. Om het voor jezelf extra motiverend te maken kan je alvast een mooie Marathon uitzoeken en je hier voor in te schrijven. Op deze site kan je hier alvast inspiratie opdoen.

Vervolgens werk je langzaam naar de Marathon toe. Doe dit met een gericht schema. Wat je eigenlijk doet is je lichaam voorbereiden op 42 km hardlopen. Opbouw is hierin dus essentieel, je maakt je spieren, hart en longinhoud steeds een beetje groter om op de grote dag klaar te zijn voor je grootste sportprestatie ooit.

 

'' de Marathon is een hel en doet pijn, veel pijn maar het  is de ultieme hardloopervaring. Dit ga ik zeker nog een x doen''  de auteur

Over deze site:

Alles voor je op een rijtje:

marathon trainings schema voor beginnersgratis marathon schema omdat